ma 26 jul 2010 23:58

Rondje Engeland aan het voorbereiden

Morgen vertrek ik met zeilmaatje Koen voor een rondje Engeland. Dat vergt de nodige voorbereidingen. Onderweg willen we het thuisfront met enige regelmaat laten weten waar we zijn en willen we een zo goed mogelijke voorspelling van het weer hebben.

Via SailMail kan dat alle twee. Via de korte golf zender kun je vanaf open zee emailen en gribfiles met windvoorspellingen te ontvangen. De Icom korte golf zender aan boord is echter een oude, kennelijk uit 1988 en blijkt niet geschikt voor het versturen van die digitale bestanden. Dat zeggen tenminste de experts van Shiptron uit Enkhuizen.

Een nieuwe zender en modem kosten samen ruim tweeduizend euro exclusief de nodige materialen om het aan te sluiten. Een andere optie is een satelliettelefoon, maar daar zit ook een fors prijskaartje aan. Voorlopig investeer ik daar nog maar even niet in.

Voor communicatie met het thuisfront zijn we dus aangewezen op de GSM op die plaatsen waar we dicht genoeg aan de kust zijn, want op open zee is er (natuurlijk) geen dekking. Vanaf de Engelse kust zouden we dan moeten kunnen bellen en met de iPhone af en toe een mail sturen met daarbij een korte update en de positie, zodat een ieder via de website kan volgen waar we zijn. Als er ergens een wifi verbinding is, dan kunnen we ook foto's uploaden.

Voor het weerbericht gebruiken we de korte golf zender, de portofoon en de zeevaartmarifoon. Daarmee kunnen we communiceren met andere schepen en met kuststations. Van te voren zullen we op basis van de kaarten en informatie van het web uitzoeken hoe we die kuststations kunnen bereiken en op welke tijden we via welke kanalen weerberichten kunnen ontvangen. Daarnaast is er aan boord nog een NAVTAX waarmee we berichten voor de scheepvaart kunnen ontvangen. Op een ouderwetse papieren rol kunnen we dan lezen wat de weersvoorspellingen zijn en welke eventuele andere waarschuwingen en voor het betreffende gebied zijn.

Er moet nog veel gedaan worden voordat we kunnen vertrekken, waaronder uitzoeken op welke frequenties en tijden de weerberichten uitgezonden worden, de nodige getijdentabellen downloaden, diesel en water tanken en boodschappen doen.

Terug naar complete blog.