di 27 jul 2010 23:58

Net buiten de sluis in IJmuiden

Vanmiddag zijn we vertrokken uit thuishaven Twellegea. Voordat we het IJ op gingen nog even de watertank en de dieseltank inclusief een aantal jerrycans volgegooid en daarna door het Noordzeekanaal naar IJmuiden getuft. Het was druk op IJ. Vlak voor ons ging nog een cruiseboot door de grote sluis.

Aan de andere kant van de sluis zijn we even blijven liggen, hebben gebeld met de kustwacht om te informeren naar de weerberichten en hebben we gekeken hoe we met de korte golf zender op zee weerberichten kunnen ontvangen. In theorie is dat allemaal makkelijk, maar in de praktijk kost dat toch even meer moeite.

Via de BBC 4 is op 198 kHz vier keer per dat het weer te ontvangen. Maar vlak voor IJmuiden kwam ik er pas achter dat de SSB zender die frequentie niet kan ontvangen en alleen maar vanaf 500 kHz ontvangt. Nu worden de BBC uitzendingen ook op andere frequenties geprobeerd, en dat moeten we dan maar proberen onderweg.

Vlak voor middernacht laten we de kade los en vertrekken de zee op. Op naar Schotland! We koersen naar Peterhead. Een dag of vier a vijf varen, afhankelijk van wat de wind zal doen en hoe wij ons houden.

Terug naar complete blog.