do 29 jul 2010 23:58

Tegenwind ...

Als we door de haven naar de Noordzee varen, staat Koen op het voordek op de uitkijk te speuren naar de schaduwen van de boeien. De maan is nog niet op en het is aardedonker. Ik stuur de boot zo veel mogelijk door het midden van de geul en zet waar nodig de schijnwerper bij. Maar zelfs met de schijnwerper zijn sommige boeien pas zichtbaar als je er vrijwel bovenop zit. Het blijft lastig om in Nederland te varen in het donker. Ik snap niet goed waarom Rijkswaterstaat langs druk bevaren routes onverlichte boeien neerlegt. Dat is hartstikke link. We zouden niet het eerste schip zijn dat zinkt na een aanvaring met een boei.

Buitengaats gaat het beter en zijn vrijwel alle boeien verlicht en ook te zien op de radar. Fijn om weer zeewind te voelen en het zoute water op te snuiven. We hijsen de zeilen en varen eerst naar het Westen, onder de vaargeul langs waar het zelfs 's nachts druk is en voorbij het grote windmolen park en langs de zeeschepen die voor anker liggen. Daarna naar het Noorden. We moeten naar het Noordwesten, maar dat is niet te bezeilen omdat de wind precies uit die hoek waait. Het enige wat we kunnen doen is lange slagen maken naar het Noorden en naar het Westen om zo toch de goede kant op te gaan.

Hard gaat het niet, de zee is ruig en de golven beuken erop. We slapen deze eerste nacht maar beperkt en zijn grotendeels met zijn twee├źn aan dek. Dat zal de rest van de week wel anders zijn. Er moet immers ook geslapen worden.

Overdag slapen we om de beurt, terwijl de ander de boot stuurt en oplet. Het is druk op dit deel van de Noordzee, met vrachtschepen en vooral heel veel olie en gasplatformen, de meeste onbemand. Regelmatigf moeten we voor zo'n kolos de koers verleggen en soms varen we er vlak langs. Als je op minder dan halve (of een hele?) mijl van zo'n platform passeert gaat het alarm af. Een vervelend hard gepiep, dat er vast voor moet zorgen dat je er omheen vaart in plaats van er tegenaan. Gelukkig schijnt de zon en is het zicht goed. We steken een aantal drukke shippinglanes over. Andere zeilschepen zien we niet.

Terwijl Koen ligt te slapen, zie ik dat we de eerste makreel aan de lijn hebben die we achter de boot in het water hebben liggen. Er volgen er nog flink wat en 's avonds eten we vers gevangen makreel op zijn Indonesisch met bamboescheuten en pikante kruiden. Alle twee hebben we het daarna wel even gehad met makreel. Zouden we kabeljauw omhoog kunnen halen? Of iets anders?

Terug naar complete blog.