zo 8 aug 2010 23:58

Fair Isle

Vandaag staan we eerder op. Onze lijnen hebben het goed gehouden vannacht. Voor de zekerheid hebben we nog een paar keer gekeken of het niet te strak stond. Het tij is hier echter beperkt tot anderhalve meter. Het waait vrij stevig. Onze voorspellingen waren anders, kennelijk hebben we niet goed opgelet. We lopen naar het winkeltje op het eiland, drie kwartier verderop, drinken koffie bij de lighthouse, waar we meteen even kijken op windfinder en krijgen een lift terug naar de boot.

Er passeert een front, en als we vanmiddag vertrekken naar Noorwegen dan hebben we als de voorspellingen uitkomen de hele tocht goede wind en hoeven we de motor niet bij te zetten. Ons doel is Egersund en daar hebben we een detailkaart van gekocht om veilig aan te kunnen komen. De tocht over de Noordzee heeft weinig spannends ondeweg, los van wind en golven. Het dichtstbijzijnde booreiland passeren we op ruim 12 mijl, volgens de kaart althans, en het aantal shippinglanes is beperkt. Fijn.

Het waait flink. Om drie uur maken we de boot klaar om te vertrekken. Samen maken we een plan om los te komen van de kademuur. Dat is nog wel even ingewikkeld want we liggen met deze wind behoorlijk aan lager wal. De dag cursus die we eerder dit jaar bij Martine van de Veen gevolgd hebben kan zich nu in de praktijk bewijzen. Het is zo'n 250 mijl naar Egersund, en we hopen daar over twee dagen, maandagmiddag dus aan te komen. Fijn dat we weer kunnen varen met wind!

Terug naar complete blog.