zo 15 aug 2010 06:00

Bijna in Amsterdam

Vandaag begint het echte werk. De wind draaide naar Oost en daarna Noordoost. Het aantal knopen neemt wat toe. Fijn dan kunnen we zeilen. En met deze wind kan de Cruising Chute erop. Het is even wat werk, maar als het zeil goed staat, dan gaan we op volle kracht vooruit. Ruim boven de zes knopen. Maar de wind neemt toe. Was het eerst nog 14 a 15 knopen, al snel wordt het 16.

Wanneer halen we de Cruising Chute eraf? Het is een licht zeil, voor weinig wind. Maar wat is weinig? Het schip houdt zich goed en het zeil staat mooi. Bij zeventien knopen eraf halen? Al snel geeft de windmeter dat ook aan. Gaat nog prima. Een uur later wordt het achttien knopen en even later komt twintig af en toe al in beeld. Dit gaat niet, de Cruising Chute moet eraf. Of toch nog even laten staan? Bovenin de punt zien we dat er al een klein scheurtje in het doek zit. Te laat dus!

Het zeil gaat eraf, en we minderen iets snelheid, maar de wind blijft toenemen en Karma schiet door het water. Om middernacht is het vrijwel continu windkracht 6 precies zoals de voorspellingen en uit de goede richting: Noord-Noordoost. Dat gaat goed. We gaan heel hard richting IJmuiden. Als we zo door kunnen varen, dan zijn we er morgen. Om middernacht nog 99 mijl te gaan. 115 mijl gevaren afgelopen dag. De voorspellingen geven aan dat het morgen windkracht 7 wordt. Heftig, maar dat zien we dan wel weer. We moeten door, linksom of rechtsom.

Terug naar complete blog.