vr 28 feb 2020 12:24

Plan voor de terugtocht: van Whangarei naar Medemblik

In december 2020 vlieg ik naar Nieuw Zeeland om te beginnen aan de terugtocht. Het plan is om in 4 etappes Karma terug te varen naar Medemblik. Ik ben op zoek naar mensen die een of meerdere etappes mee willen. Ik kan Karma alleen varen, maar vind het leuker om met opstappers te varen. Per etappe is er ruimte voor max 3 opstappers.
De eerste etappe gaat van Whangarei naar Ushuaia, zo’n 5.000 mijl. Natuurlijk gooien we niet in een keer los. Idee is om in kleinere tochten vanuit Whangarei naar Wellington te varen. Wellington ligt op de zuidpunt van het Noordereiland. Op die manier hebben we tijd om weer even te wennen aan de boot, het op zee zijn en aan elkaar. Na de kerst gaan we door vanuit Wellington naar de Chatham Islands. Die eilanden behoren tot Nieuw Zeeland en liggen zo’n vijf dagen varen naar het Oosten. Vanaf daar gaan we verder naar Kaap Hoorn. Als dat allemaal goed gaat, dan meren we in de tweede helft van februari aan in Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld.
Etappe 2 en 3 zijn wat korter, maar nog steeds langer dan een Atlantische oversteek en een flinke maand varen. De tweede etappe gaat langs Zuid Amerika naar Salvador in Brazilië (circa 3.000 mijl). Geen makkelijke etappe, maar wel een prachtige. We varen vanaf de 55e breedtegraad naar de 12e de warmte tegemoet. Inschatting is om eind maart in Salvador aan te komen.
De derde etappe staat gepland voor april en gaat van Salvador naar de Azoren (circa 3.300 mijl). We varen vanuit de passaatwinden over de evenaar, door de doldrums, op zoek naar het Azoren hoog. Opnieuw geen makkelijke etappe, maar wel eentje waarbij de zwembroek mee kan. Etappe 4 voert van de Azoren terug naar Medemblik. Het eerste deel is over de open oceaan naar de Isles of Scilly ten zuidoosten van Engeland. Daarna door het kanaal en over de Noordzee voor het laatste stuk terug naar Nederland. Deze etappe is zo’n 1.700 mijl. Het idee is dus om eind mei 2021 Karma weer in Nederland te hebben. Vanzelfsprekend zijn die data allemaal indicatief, want op het water zijn de wind en de golven de baas. Mail me als je interesse hebt om mee te varen of iemand kent die dat wil doen.

Terug naar complete blog.