In het dikke zomernummer van het Zilt Magazine is vandaag m'n zeilverhaal verschenen over m'n tocht naar de Shetlands. Klik hier om de long read te kunnen lezen vanaf pagina 60.
Weer thuis za 27 mei 2017
Weer thuis in Medemblik. Mooie tocht. Grenzen verlengd. Uitgebreider verhaal volgt.
Mail per SSB vr 26 mei 2017
Mailen en gribfiles ophalen met de SSB zender gaat super, ondanks de mist.
Dichte mist do 25 mei 2017
Overvallen door dichte mist. Vervelend. Benieuwd hoe lang dat gaat duren.
Gaaf! Na flink wat proberen is het me gelukt om de instrumenten op meerdere laptops (of tablets) tegelijkertijd uit te kunnen lezen. Dat zou nog wel eens handig kunnen zijn.
Vertrokken in de mist di 23 mei 2017
Om 6.00 lokale tijd (7.00 in Nederland) gooi ik de tros los. Boven het water hangt nog een dikke laag mist. Over twee uur zou het opklaren.

Als ik goed kijk zie ik in de verte ene cruise boot van de Holland America lijn aankomen. Nog een mijl of 500 te gaan. Ik heb er zin in.
Onderweg naar huis ma 22 mei 2017
Het is tijd om terug te gaan. De wind is niet ideaal, maar morgenochtend om een uur of 6.00 is een redelijk moment om te vertrekken. 519 mijl voor de boeg naar Medemblik. Ik heb er zin in, en het blijft spannend om zo’n oversteek over de Noordzee te maken. Zeker in je eentje. Het schijnt dat het weer in Nederland komend weekend lekker is. Dat is in ieder geval een mooi vooruitzicht.
Grens verlegd wo 17 mei 2017
Vier nachten later zit ik Lerwick in Captain Flinks aan de bar met een local Pale Ale voor me. Wat een tocht. Er ging van alles stuk, en mis, en ja, op z’n tijd was het best zwaar. En vooral continu alert zijn, en dan toch tussendoor voldoende kunnen slapen. Ik heb ervan genoten.

Wat het meest ellendig was? De lifeline. Continu zit je verstrikt in dat ding, en als ‘ie blijft haken terwijl de lijn tussen je benen loopt, dan heb je echt even pech. Tegelijkertijd is het het meest belangrijke ding wat er is als je solo de Noordzee over steekt.

Op jezelf aangewezen, en op je schip. Niet ervanaf flikkeren, dan is het echt game over. Dus altijd aangelijnd. Nou ja, bijna altijd. Toen 50 mijl voor bestemming m’n halfwinder in het water viel, zat ik ‘m binnen te halen zonder lifeline. Stom. Een moment van onoplettendheid kan gewoon echt fataal zijn. Leerzame ervaring. En dat was ook het doel van de tocht.

M’n track staat ondertussen in detail onder routes op deze site. Meer verhalen komen te zijner tijd. Ik ben enorm blij dat het me gelukt is om deze grens te verleggen. Wat dat precies met me doet ga ik de komende tijd maar eens uitzoeken.
Solo vr 12 mei 2017
Het is tijd voor een volgende stap met Karma. Solo het water op en dan langer dan één dag. Route staat ingesteld op Lerwick, maar dat kan ook een andere bestemming worden. Onderweg vooral m'n energieniveau zien te balanceren, en daarnaast goed testen of alles werkt.

Zonnepanelen, schroefasdynamo, nieuwe zeilen en lijnen.