Weer thuis di 9 aug 2016
Terug vanuit Vlieland had toch nog wat verrassingen. Flinke wind en stevige stroom tegen op het wad. Overnacht tussen twee boven het water hangende sluisdeuren en een spontane ontmoeting met Ellen op de kant. De laatst 5 uur vanuit Kornwerderzand leek het alsof Karma zelf wist waar ze heen wilde. Met dubbelrif (Bft5/6) en een klein voorzeil stuurde ze zichzelf door de golven naar de haveningang. Windvaan of schipper hoefden niets te doen. Wat een fantastische ervaring.
Vlieland zo 7 aug 2016
De tocht naar Vlieland liep verder precies zoals verwacht. Tussen twee overtrekkende depressies in konden we profiteren van lekkere halve en ruime wind. Maar ook precies zoals voorspelt kwam voor Vlieland de uitloper van de eerste depressie over en moesten we de zeilen kleiner maken, en weer kruisen. In het donker naar binnen, tussen Vlieland en Terschelling door. Wat een enorme kermis met al die lichtjes. En waarom liggen die boeien echt nooit op de plek waar ze volgens de bijgewerkte kaarten zouden liggen? Als we om zes uur eenmaal naast de bruine vloot zijn aangemeerd pakken we moe maar voldaan een biertje. We zijn weer in NL en hebben een mooie tocht gemaakt. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar huis.
Een mooi cadeau vr 5 aug 2016
Het is geen aanrader om met windkracht vijf op de kop bij Thyborøn de zee op te gaan, en helemaal niet als je dat zoals wij in het donker doet zonder maan. De boot schudde alle kanten op, zonder dat we golven konden zien. Het duurde zo'n twee uur voordat we er echt goed doorheen waren, en konden afvallen richting het zuiden.

De zonsopgang was fantastisch. Wat een mooi cadeau. Heerlijk om weer een verjaardag op zee te zitten.
Thyborøn do 4 aug 2016
Aan de westkant van de Limfjord is meer water en kunnen we wel zeilen. Met een stevige vijf die af en toe zelfs gewoon zes is varen we de laatste mijlen. Om een uur of elf varen we in het donker de haven van Thyborøn binnen. Niet om hier te zijn, maar om even te bezinnen voordat we me de terugtocht beginnen.
Nykøbing wo 3 aug 2016
De Limfjord is aan de Oostkant te smal en te ondiep om te kunnen zeilen. Door smalle vaargeulen varen we westwaarts, waarbij we af en toe een klein uurtje liggen te wachten voor een brug. Wel bijzonder om dat op stromend water te doen, zonder dat er een meerpaal of mooring is. Kans voor de milieuvriendelijke Denen om diesel en damp te besparen. In Nykøbing meren we aan en bezoeken het lokale café. Bij gebrek aan handhaving wordt er naast het bier nog gewoon volop gerookt.
Limfjord di 2 aug 2016
Na anderhalve dag varen zetten we de motor aan om de Limfjord in te varen. Een ondiepe fjord waar de Noordzee en de Oostzee met elkaar in verbinding staan. De Vikingen gebruikten de Limfjord vroeger als uitvalsbasis voor hun rooftochten. Wij gebruiken het om niet door het Skagerrak te hoeven varen.
Om de noord ma 1 aug 2016
Na een mooie week met familie in Kopenhagen en Malmö vertrekken Koen en ik noordwaarts om terug te zeilen. We wilden door het Skagerrak, maar opnieuw moeten we kruisen waardoor ook de terugweg langer duurt dan gepland. We mikken nu op de Limfjord.
Terug naar CPH do 28 jul 2016
Vanuit Malmö varen we weer onder de Oresond Broen door, terug naar CPH.
Malmö wo 27 jul 2016
Vanuit Dragør varen we door naar Malmö onder de Oresond Broen.
Kopenhagen Kastrup za 23 jul 2016
Als de wind helemaal wegvalt starten we de motor en tuffen rustig verder. Zo'n 20 mijl voor Copenhagen voelen we een zacht briesje van achteren en we hijsen de halfwinder. Met het gekleurde zeil varen we voorbij Dragør en meren aan in Kastrup op loopafstand van het vliegveld.
Klintholm vr 22 jul 2016
We laten de Duitse kust achter ons en ploeteren weer tegen de wind in verder naar het Noordoosten. Bij Klintholm geven de reusachtige krijtrotsen van Mons Klint weer een spectaculair uitzicht. Vier jaar geleden vaarde ik hier in m'n eentje met een stevige windkracht 7. Nu is er bijna te weinig wind om nog kunnen zeilen.
Kühlungsborn do 21 jul 2016
Na een volle dag en nacht kruisen tegen de Oostenwind hebben we het er wel even mee gehad. In Kühlungsborn in het voormalige Oost Duitsland meren we aan naast wat dure jachten met lallende Duitsers aan boord. Morgen weer een dag. Nog een kleine 100 mijl te gaan naar Kopenhagen.
Lingby radio do 21 jul 2016
De wind staat verkeerd. In plaats van de gebruikelijke zuidwesten wind, komt 'ie pal uit het Oosten vandaag. En volgens de weerkaarten is dat ook wat we de komende dagen kunnen verwachten. Kruisen dus. En dat duurt lang.

Aan het begin van de avond horen we via de marifoon dat er op zo'n 5 mijl afstand een zeiljacht ligt met motorpech. Lyngby radio zet een hulp actie op en roept ons aan omdat we het dichtstbijzijnde schip zijn. Natuurlijk verleggen we koers om te helpen. Via de AIS zien we dat er al voordat wij er zijn reddingsschepen zijn die veel sneller varen. Radio Lyngby laat weten dat onze hulp niet meer nodig is, en we vervolgen onze kruistocht tegen de wind.
Laboe di 19 jul 2016
Om tien uur vertrokken voor een dag motoren door het Kielerkanaal. Af en toe zetten we een zeil bij, maar echt waaien doet het niet. Om half acht zijn we in Holtenau en worden we geschut naar de Kielerfjord. Nog anderhalf uur varen naar Laboe, een badplaats met een klein strandje aan de Oostzee net boven Kiel. Ook nog eens heerlijk strandweer.
Brunsbüttel‎ ma 18 jul 2016
Onze timing om vanmorgen vroeg meteen te vetrekken uit Helgoland was niet optimaal. We hadden een lekker stroompje mee, tot we eenmaal op de Elbe kwamen. Op de rivier kenterde de stroomde en kregen we een dikke drie knoop tegen. Zelfs met de motor erbij was dat ploeteren. Het schutten in gigantische sluizen was weer een ervaring. Vier jaar geleden moest je nog persé op de kant klimmen om te betalen, maar tegenwoordig mag je niet eens meer op de kant. Fijn, want de drijven bielzen zijn glad. Vlak voor middernacht meerden we aan in het kleine haventje naast de sluizen. En terwijl de grote schepen de hele nacht door geschut worden, liggen wij heerlijk bij te slapen.
Helgoland ma 18 jul 2016
Aan een mooring in de haven van Helgoland. Een kleine rots in de Duitse Bocht. Een paar uur slapen en dan varen we weer door.
Medemblik za 16 jul 2016
Vertrekken voor een rondje DK.